Francesco D’Ausilio (1972), Ph.D.
I am a food historian, and my research, and lectures in Italian and foreign universities emphasise food history and culture, food systems, agriculture and green emerging technologies, cultural heritage and musealisation.
I earned a Ph.D. in History at Vrije Universiteit Brussel and Università degli Studi Roma Tre.
From 2022 I am an adjunct professor of Deep Tech, Robotics, Biotech, Cleantech, Agritech, Foodtech, and Global Food Systems, MSc Law, Digital Innovation and Sustainability, Luiss – Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli.
Member of the researcher directory of IEHCA – L’Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation and co-founder of the International Society for Gastronomic Sciences and Studies.
I founded RO.ME – Museum Exhibition, Italy’s largest and most qualified trade fair for museums, cultural venues and destinations.
Books and excerpts:
“Il diritto e la fiscalità dei mercati internazionali dell’arte”, [Co-editor] Wolters Kluwer, 2024
“Eating on the Move from the Eighteenth Century to the Present”, [Co-editor] Routledge, 2023
“A Tavola. Gli Italiani e Il cibo tra Il 1945 e I Lunghi anni Ottanta” Palombi Editori, 2021
“New art, new media, new rights. Riflessioni sull’arte digitale”, [Co-editor] Public Procurement Institute, 2021
“Le Campagne della Provincia di Roma all’epoca dell’inchiesta Jacini”, 2016
“Una Capitale Sul Mare. A Trent’anni Dal Progetto Litorale ’83, Riflessioni Su Una Nuova Politica per Roma” [Co-Editor], Palombi Editori, 2013
I supervised and coordinated:
Animazione – Il mercato internazionale del settore, quadro di riferimento, scenari evolutivi e opportunità per le pmi del Lazio” Quaderni di Sviluppo Lazio, 2008
“L’Italia dei Vulcani”, Touring Club Editore, 2007
“Le imprese dell’Animazione del Lazio”, BIC Notes Anno 4 Numero Speciale, 2007
“Frammenti Lapis”, Occupazione e valorizzazione delle risorse umane – Iniziativa Comunitaria Youthstart, Edilroma Service, 2000
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